Komondor, ahogy én látom

 

Miért lett Komondorom?

Mikor gyerek voltam, a szomszéd utcában volt egy komondor. Rögtön megtetszett hatalmas termete, hosszú nemezes szőre és a belőle áradó nyugodt magabiztosság. Akkor elhatároztam, ”ha nagy leszek” nekem is komondorom lesz! Szerencsére "nagy lettem" és lett Komondorom, annyira megszerettük a fajtát,hogy tenyésztésébe kezdtünk! Életcélunk lett,hogy a Komondort megőrizzük,mint ősi Magyar pásztorkutyafajtát!

Komondor ápolása

Komondor a kutyák királya! Ez így is van, de milyen király az akin táblákban, csatakokban lóg a szőr?! Az ilyen kutya nemcsak csúnya, de sokszor bőrbetegségben is szenved, mivel az összeállt, táblás szőr alatt nem tud levegőzni a bőre. Megnyugtathatok mindenkit, nem nagy munka a komondorbunda rendben tartása. A bunda fő feladata a kutya hőháztartásának biztosítása. Télen nem engedi be a hideget, nyáron véd a melegtől. Öntisztuló, kipereg belőle a kosz. Fürdetni csak kivételes alkalmakkor kell (pl. kiállítás, ellés után).  Minden tenyésztő elmondja, amikor a kiskutyát eladja, hogyan is kell ápolni a szőrét. 12 hónapos koráig semmilyen gondunk sincs a komondor szőrrel. Mikor a bundája kezd összeállni, akkor kell kb. kétujjnyi vastag tincsekre tépni.  Ehhez a művelethez fokozatosan kell a kutyát hozzászoktatni. Vigyázzunk, hogy ne okozzunk fájdalmat neki és ő kedveskedésnek veszi, élvezni fogja. Fülek belsejének ápolására is fordítsunk figyelmet, de ezt inkább az állatorvosi felülvizsgálatoknál az orvosra bízzuk.

Milyen legyen a XXI.század komondora?

Ötvözze az ősi tulajdonságokat a mai igényekkel! Legfontosabb szempontok a tenyésztésünk során:

  • Egészséges, diszplázia mentes komondorok tenyésztése,
  • Szaporodó képesség megőrzése.
  • Komondor mint pásztorkutya megőrzése,
  • Munkára is alkalmas családi kutyák tenyésztése.
  • Szép, fajta-reprezentatív küllem.

Nagyon lényeges,hogy a Komondor mint nagy testű őrző-pásztorkutya legfontosabb belső értékeit megőrizzük! Csak így maradhat fent a XXI.században! Mai igényeknek egy egészséges, stabil,idegrendszerű, bátor, családdal kedves kutya felel meg a legjobban. Ezeket a tulajdonságokat a pásztorkutyák birtokolják a leginkább! Legjobb pásztorkutya a legjobb családi kutya is egyben. Ezért nem engedhetünk a Komondor belső értékek torzulásának! Pásztorkutyás tulajdonságokat a tenyészkutyáinknál vizsgáljuk, felmérjük. Rendszeresen indulunk, pásztorkutya versenyeken és ösztön próbákon, ahol Komondorjaink kiemelkedő eredményeket érnek el. Kiskutyákkal támogatjuk a hazai állatartó és tenyésztő családi gazdaságokat,hogy autentikus környezetben is információkat kapjunk Komondorjaink képességeiről. Küllemet is szem előtt kell tartanunk, mert a komondor egyedi, évszázadok könyörtelen szelekciója alakította, más fajtához nem hasonlítható, és fontos, hogy ez így is maradjon. Az én „ideális komondorom” soha, semmilyen agressziót nem mutat a családjával szemben, gyermekkel türelmes, vigyázó. Családját, rábízott értékeket az élete árán is megvédi. Ezek a tulajdonságok nem taníthatok, legfeljebb felszínre hozhatóak, ösztönből kell a jó komondornak tudni. Legfontosabb tenyésztői feladatom ezeknek az erős ösztönű, egészséges egyedeknek a kiválasztása és továbbtenyésztése. Komondorjainkat ebben a szellemben válogatjuk ki.

Milyen ma a komondor?

"Komondor a családjával olyan mint a bővizű patak: vidám, csobogó, gyengéden felemeli akit szeret. Ellenségeivel olyan mint a megáradt patak: egy falut is képes elragadni." (Pengő Zsuzsanna)

 Komondor a pusztákról és a tanyákról bekerült a kiskertes falvakba, városokba, természetes, hogy alkalmazkodnia kellett az új körülményekhez. Senkinek nem kell egy megbízhatatlan, veszélyes kutya a háznál. Sok esetben kisgyermekes családokkal élnek azok a komondorok, akiknek az ősei még a farkasokkal és rablókkal harcoltak a pusztában. Tenyésztésben egyre nagyobb szerepet kapott a küllem, divat lett kiállításra járni és a tenyésztők is csak kiállításokon mutathatták meg a kutyáikat. Megszületett a „show komondor”. Ezek a kiállítások szépségversenyek, ahol a küllem ellőbbre való, mint az ősi jellem, bátorság, kitartás. Képzeljük csak el, hogy a földig érő szőrköntösben botladozó kutya hogyan tudott volna csak lépést tartani a gulyával?  Mielőtt még megszólnának a kiállításra járó komondor tulajdonosok (magam is járok, amikor csak megtehetem) elismerem, hogy ezek a kutyák is kellenek, ahhoz hogy a mai igényeknek is megfeleljen a komondor. Pár tenyésztő, köztük én is, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya.  Megnyugtató, hogy a tenyésztők többsége újra a komondort akarja látni a bunda alatt! Újra feltűntek azok az egyedek, akiket az őseink sem csaptak volna el a gulya mellől. Büszkén állíthatom, hogy a mi tenyészetünkben is vannak a régi és a mai idők elvárásainak is megfelelő kutyák.

XXI. századi küllem egy egészséges igazi pásztorkutyát kell takarjon! Komondor fajta csak akkor maradhat fent,ha a XXI. század kérdéseire megfelelő választ ad! Pásztorkutyákra jellemző inteligencia, egészség, bátorság, munkaképesség, családhoz való ragaszkodás és szeretet kell jellemeznie egy jó Komondort! 

Kinek ajánlom a komondort?

Akinek egy nyugodt, családcentrikus, kiváló házőrzőre van szüksége. Mivel nagytestű kutya, szüksége van a nagy területre. Akkor érzi jól magát, ha szabadon bejárhatja a rábízott területet. Fontos, hogy a gazda el tudja fogadni, hogy a kutyája rendkívül intelligens és önálló. Nyílt, őszinte jellemű kutya, csak azt engedi közel magához, aki ezt el tudja fogadni és megérti. Láncra verve, csak megtűrve nem fogja elfogadni a „gazdát”. Ilyen körülmények között születnek a negatív legendák.: Öregségére megbolondul,megharapja a saját gazdáját…. Nincs szüksége a folytonos foglalkozásra, néha inkább elhúzódik. Azért amikor olyan kedve van, oda jön és kér egy kis vakargatást, szeretetet, ezt soha ne tagadjuk meg tőle! Akinek volt komondorja, annak mindig is lesz!

Komondor gyermekszerető fajta!